Twardy jak wosk
astanawialiście się kiedyś wcierając w karoserię jakieś smarowidło na bazie wosku Carnauba, co to dokładnie jest i skąd się właściwie bierze? Bo ja tak. Szczerze mówiąc byłem pewien, że to jakiś syntetyk na bazie ropy jak niemal wszystko inne co sztuczne. Prawda wygląda jednak zgoła inaczej.

Ojczyzna Carnauby
Król wosków – to nieoficjalna nazwa Carnauby. Jest to najtwardszy z wosków świata. W swej naturalnej postaci jest zbyt twardy, aby dało się go używać do pielęgnacji czegokolwiek. Aby dało się go rozprowadzać musi być zmiękczany chemicznie. Na szczęście po wyschnięciu wraca do swojej pierwotnej, pancernej postaci. O jego trwałości nie muszę chyba przekonywać nikogo, kto choć raz używał go do zabezpieczenia karoserii. Potrzeba naprawdę wiele myć(producenci mówią o pięćdziesięciu dwóch) by zerwać powłokę „Królowej” lakieru.

Początek…
Carnauba to naturalny wosk, który zbiera się z liści palmy o wdzięcznej i jakże zaskakującej nazwie… Carnauba. Drzewo to rośnie tylko na północnym wschodzie Brazylii w stanach Rio Grande do Norte, Ceara i Piaui. Sam wosk zbiera się
z drobnych łusek pokrywających liście palmy. Jego niezwykłe właściwości są efektem naturalnego przystosowania. Pokryte woskiem łuski służyły do ochrony drzewa przed wpływem ciężkiego klimatu, w którym przyszło mu rosnąć. Ale nieprzeciętna twardość to tylko jedna z jego wielu zalet, a stosowany jest w bardzo zaskakujących miejscach.

środek…
Jego właściwości hipoalergiczne, łagodzące i nawilżające otworzyły mu drzwi przemysłu kosmetycznego( znajdziemy go w składzie niezliczonej ilości produktów od mascary po szminki. Jest stosowany do powlekania nici dentystycznych i impregnacji papierowych opakowań. Używa się go do konserwacji i nabłyszczania drewna(od mebli po fajki). Jest
w gumie do żucia, lukrowej polewie ciasta, sosie do mięsa i na skórce cytrusów, które nabłyszcza by smakowicie wyglądały w supermarkecie.
i koniec drogi
Ale wróćmy do samochodów. Oprócz olbrzymiej wytrzymałości wosk posiada też parę innych właściwości, które sprawiły, że trudno spotkać dobry wosk, który by go nie zawierał. Dodany do autokosmetyków podnosi oczywiście ich trwałość, ale też np. temperaturę topnienia. Oprócz tego zmniejsza parowanie substancji lotnych oraz korzystnie wpływa na wiązanie produktów oleistych, a także (co akurat dobrze wiemy) wspaniale nabłyszcza wszelkie powierzchnie. Po prostu środek doskonały – prawdziwy „Król wosków”. Polerowanie bez Carnauby to po prostu nie byłoby to samo.
